Obljetnica preminuća sluge Božjega fra Ivana Perana i čuda košljunskog raspela

 

Na Košljunu se u subotu 16. rujna obilježava dvadeseta obljetnica preminuća sluge Božjega fra Ivana Perana.

Nakon Drugog svjetskog rata, za vrijeme odsluživanja vojnog roka, fra Ivan je kao mladi svećenik javno svjedočio svoju vjeru u Krista. Vlasti su držale da je to pogubno za druge vojnike i duh novoga društva pa su ga na razne načine nastojali odvratiti od vjere, nudeći mu visoke položaje i dobru plaću. Kako to nije prihvatio, lažno je optužen da želi srušiti novu vlast te je od komunističkih vlasti osuđen na smrt strijeljanjem.

Na suđenju je pred svima u sudnici jasno rekao da je optužnica namještena i da sve ono za što ga optužuju nije istina, što je potkrijepio i činjenicama. Iznenađen njegovim govorom, sudac mu je predložio da „se žali na Vrhovni sud u Beogradu“. Fra Ivo je tada ponovo iznenadio sudca, zatraživši odmah papir i olovku kako bi na licu mjesta napisao žalbu. Nakon četrdeset dana stigao je odgovor na žalbu te je smrtna kazna preinačena u pet godina teške robije i oduzimanje građanskih prava na tri godine.

Zbog svoje spremnosti da zbog Krista izgubi život, Rim je dopustio da se za njega otvori postupak za beatifikaciju. Biskupijski postupak, koji je vođen u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, službeno je otvoren u ožujku 2011., a zaključen u listopadu 2021., nakon čega je sva službena dokumentacija Postupka prenesena u Rim, gdje se nastavlja proučavanje svih prikupljenih spisa.

Fra Ivan je umro 2003. na blagdan Uzvišenja sv. Križa zbog čega se prva subota nakon blagdana uzima kao dan obilježavanja njegova prelaska u Nebo. Ovogodišnja obljetnica bit će obogaćena procesijom na čelu koje će biti čudotvorno košljunsko raspelo, čime se obilježava i tristota obljetnica čuda koje se dogodilo na Košljunu, kada je na Cvjetnicu 1723. Isus s toga križa proplakao, a ispod trnove krune počeo mu je izbijati znoj.

Misno slavlje u 11 sati predvodit će generalni delegat za međuprovincijsku suradnju s Hrvatskom franjevačkom provincijom sv. Ćirila i Metoda te profesor Svetog pisma na KBF-u Sveučilišta u Splitu fra Domagoj Runje, a prethodit će mu procesija s čudotvornim Raspelom.