Blagoslov samostanske kapele

Na Blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne, 15. rujna 2017. godine, u večernjim satima blagoslovljena je kućna kapelica u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu. Obred blagoslova kapelice predvodio je fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Na početku slavlja provincijalni je ministar pozdravio mons. Matu Uzinića, dubrovačkog biskupa, koji se pridružio ovom slavlju budući da će sljedećeg dana predvoditi spomen smrti sluge Božjega fra Ivana Perana i okupljenu braću. Spomenuo je kako je kućna kapelica jednoga bratstva središte liturgijskog života i najvažniji prostor jednog Samostana jer nas u njemu sam Bog obdaruje svojim blagom, blagom svoje Riječi i svojih presvetih tajni.

Nakon kratkog čitanja, fra Andrija je svoju misao zaustavio na riječi, kako je potrebno sve u životu činiti u imenu Kristovu. Zato liturgijski prostor postaje povlašten u redovničkom životu jer iz mjesta gdje Bog čini nas, mi postajemo činitelji njegove milosti za ovo bratstvo i ovaj svijet. Provincijal je čestitao gvardijanu fra Diegu na njegovoj zauzetosti oko uređenja prikladnog liturgijskog prostora, te pozvao braću da od ovog svetog mjesta učine središte svojega života iz kojeg će biti spremni od ovoga bratstva činiti božansko-ljudsku zbilju.

Poslije molbenice koju je izrekao gvardijan fra Diego Deklić uslijedila je blagoslovna molitva, a braća su pjesmom u Gospinu čast zahvalila za ovaj milosni događaj.