12. provincijski susret zborova mladih

U Franjevačkom samostanu Navještenja Marijina na otočiću Košljunu u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada, održan je XII. susret zborova mladih Provincije sv. Jeronima. Na susretu je sudjelovalo šezdesetak mladih koji su u subotu u poslijepodnevnim satima stigli na Košljun u pratnji voditelja svojih zborova mladih.

Na Košljunu su mlade dočekali fra Diego Deklić, gvardijan Samostana i fra Klement Sršen. Po smještaju mladih u svoje sobe, uslijedila je sveta Misa koju je predvodio tajnik Provincije i župni vikar Župe Presvetog Srca Isusova na službi u Zadru fra Bojan Rizvan, a animirali su je mladi iz Župe Presvetog Srca Isusova Voštarnica uz pomoć voditeljice pulskog zbora. Fra Bojan je u homiliji spomenuo važnost zborova mladih u svakoj župi, te ukazao na činjenicu kako upravo mladi svojim pjevanjem i sviranjem mogu nekome vratiti nadu u život, podsjetiti ga na Božju bezgraničnu ljubav i djelotvorno milosrđe.

Nakon zajedničke večere, započeo je zajednički koncert mladih u kojem su sudjelovala četiri zbora – zbor „Svjetla vjere“ iz Pule, zbor Frame Krnjevo iz Rijeke, Zbor mladih Presvetog Srca Isusova Voštarnica iz Zadra te zbor „Totus tuus“ iz Trogira. Svaki je zbor otpjevao dvije pjesme, a usmjerenost prema Gospodinu i slavljenju njegova imena bila je vidljiva u svakoj izvedbi koje su mladi pratili svojim gromoglasnim pljeskom. Nakon koncerta, gvardijan fra Diego Deklić zahvalio je svima i naglasio kako se u tom samostanu već 1200 godina pjeva na Božju slavu, te je istaknuo radost da se tom raspjevanom kontinuitetu svetog pjevanja pridružuju i glasovi zborova mladih naše provincijske zajednice. Fra Bojan i fra Diego su na završetku koncerta svim zborovima udijelili zahvalnicu u ime organizatora. Nakon koncerta mladi su se okupili u klaustru Samostana te svoje druženje nastavili u pjesmi i zajedništvu.

U nedjelju, 22. listopada, u središtu dana bio je susret sa Gospodinom u svečanom euharistijskom slavlju kojeg je predvodio župnik Župe sv. Antuna iz Pule fra Gabrijel Škibola, a animirali su je mladi iz zbora „Svjetla vjere“ iz Pule, uz asistenciju voditeljice i jednog člana zbora iz Zadra. Fra Gabrijel je naglasio kako moramo biti svjesni tko ima primat u našim životima i da iz te svjesnosti moraju proizlaziti sva naša ponašanja i naši odnosi.

Nakon misnog slavlja fra Diego nam je ispripovjedio mladima o povijesti Samostana i posvećenog života na tim prostorima, te proveo sudionike kroz četiri muzejske zbirke u kojima se moglo vidjeti mnoštvo zanimljivosti. Nakon obilaska mladi su se spontano okupili u hodniku samostana gdje su zajedno kroz pjesmu slavili Gospodina i zahvaljivali mu na svemu doživljenom tijekom tog vikenda. Nakon zajedničkog objeda, mladi su se s pjesmom na usnama i radošću u srcu zaputili svojim kućama.

Ovo je bio moj prvi posjet Košljunu, ali će zasigurno imati posebno mjesto u mom srcu. Mir koji tamo vlada je tako opipljiv i intenzivan da imaš osjećaj da ulazi u svaku tvoju poru. Ljepota prirode koje ga okružuje, impresivnost arhitekture i toplina zajedništva koje je vladalo među mladima ta dva dana je nešto što nikada neću zaboraviti. Mislim da će svima nama, nakon siline i dubine Božje prisutnosti i bratske ljubavi kojoj smo tamo svjedočili, biti teško vratiti se u životnu kolotečinu. No duboko vjerujem da ćemo svi, osnaženi milošću Duha Svetoga i Ljubavlju Oca i Sina biti spremni biti svjedoci u ovom izgubljenom svijetu koji traži mir, utjehu i ljubav. Dao Gospodin da plodovi ovoga susreta budu vidljivi u našim životima, u našim djelima i našem radu, da kroz nas djeluje sila Duha Svetoga koja iscjeljuje rane i vraća mir našim dušama.

Andrea Jerković