Gospa od Anđela – Porcijunkula 2023.

Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula slavi se 2. kolovoza. Na Košljunu je svečana sv. Misa u srijedu 2. kolovoza 9.30 sati.

Na blagdan PORCIJUNKULE možemo dobiti POTPUNI OPROST. Uvjeti su:

  • pohod franjevačke ili župne crkve (od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza)
  • molitva Očenaša i Vjerovanja
  • ispovijed
  • pričest
  • molitva na nakanu svetog Oca (npr. Oče naš i Zdravo Marijo)
  • isključiti svaku svojevoljnu vezanost uz bilo koji, pa i laki grijeh.

 

Iz franjevačkih izvora: Kako je sv. Franjo dobio porcijunkulski oprost

Jedne noći godine Gospodnje 1216., Franjo bijaše uronjen u molitvu i promatranje u crkvici Porcijunkule kraj Asiza, kad, iznenada obasja crkvicu presjajna svjetlost i Franjo opazi iznad oltara Krista zaodjevenog u svjetlost, a s desne mu njegovu Presvetu Majku okružene mnoštvom anđela. Franjo se u šutnji pokloni svom Gospodinu licem do zemlje.

Upitaše ga tada što bi želio za spasenje duša. Franjin odgovor bijaše neposredan: O presveti Gospodine, iako sam bijednik i grešnik, molim te, udijeli velikodušno svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovjede potpuni oprost svih grijeha. Mnogo tražiš, brate Franjo – odgovori mu Gospodin – ali zaslužuješ velike stvari pa ćeš ih i imati. Prihvaćam tvoju molbu, ali pod uvjetom da ovaj oprost u moje ime tražiš od moga Namjesnika na zemlji.

Franjo se odmah pojavi pred Vrhovnim svećenikom Honorijem III. koji se onih dana nalazio u Peruđi i s priprostošću mu ispripovjedi viđenje. Papa ga pažljivo sasluša i nakon poneke poteškoće dade svoje odobrenje. Nato ga upita: Koliko godina oprosta tražiš? Sv. Franjo prihvativši odgovori: Sveti Oče, ja ne tražim godine, nego duše.

I sretan se uputi k vratima, ali vrhovni ga svećenik pozva: Ne želiš nijedan dokument? A Franjo odvrati: Sveti Oče, vaša riječ mi je dovoljna. Ako je ovaj oprost Božje djelo, on će se pobrinuti da ga objavi. Ne želim ikakav dokument; list neka bude Presveta Djevica Marija, Krist bilježnik, a anđeli svjedoci. I koji dan kasnije, zajedno s umbrijskim biskupima i okupljenim narodom, reče kroz suze: Braćo moja, sve vas želim poslati u Raj!